Wass Albert erdélyi magyar író és költő
  • Wass Albert Emlékoldal
  • A Bűkk csodálatos világa
  • A mozgás élet
"Vándor Székely hazatalál"
      © 2020. február 25., Kedd: Mátyás, Darinka névnapja.
  Farsang - Vizkereszttől - február  26.-ig
Szobrok - Emlékművek Wass Albert - Albi Wass Albert - Linkpark linkgyűjtemény Wass Albert és a világ
báró Kemény János
X
/>
Pihenés Erdélyben
Trianon előtti Magyar ételek
eXTReMe Tracker
websas.hu
WYW kereső
Magyar Honlap Linkek
Magyar Címtár és Kereső
Hirweb.hu-Magyar Honlapok
Hungarian Web Linkgyüjtemény
Linkgyujtemény
Magyar
Reklámpiac
DVD Top Toplista
Buszbérlés
Free counters
Google
 
"...egy összekuszált világ emberiségének lelkiismerete vagyok."
Albert Wass de Czege (1979)
25 órás felolvasás Budapesten Wass Albert és más írók műveiből
Wass Albert és más írók műveiből 25 órás felolvasás volt Budapesten, a 2009-ben szervezett Wass Albert-maraton irodalmi műsorral felavatott EMI Klubban. A felolvasás szervezői, Hegedűs Gergely, Kelemen Lóránd és a többi vidám fiatal, szeretettel, folyamatosan fogadta a meghívott vendégeket, Dinnyés József daltulajdonost, Hervay Tamás magyarságismeret tanítóját, Simó József előadóművészt, Szakács Gábor rovásírás-szakértőt, Bartha Kata Wass Albert Emlékoldal szerkesztőjét, a felolvasó és a nagyérdemű közönséget.
Pillanatok alatt a közvetlen, természetes, lélekemelő beszélgetés jelezte az összhangot, a közös célért, amely szerint, az erdélyi író végre elnyerje méltó helyét a magyar irodalomban. A fájdalom, az igazság, amit Wass Albert képvisel, közösséget teremt világszerte.
Utolsó riport (1995).


2011. február 18-án pénteken 18.00 órakor elénekeltűk a Magyar és Székely Himnuszt. Hegedűs Gergely és Strahl Zoltán az Egyesűlt Magyar Ifjúság elnök (EMI) köszöntőjével, a világ 44 másik helyszínével egy időben, megkezdődött a maratonfelolvasás.

A megnyitó után Dinnyés József daltulajdonos, zeneszerző, énekes műsora szinesítette az irodalmi estet - Wass Albert: Csak vers - Véren vett ország – Mi lesz veled, majd folyamatosan versek, szépirodalmi művekből részletek, mesék felolvasása következett - Wass Albert, Tamási Áron, Fekete István, Vitéz Somogyváry Gyula, Zalay Szalay László, Nyírő József és más írók műveiből. 19.00 órakor csatlakozott Hervay Tamás lélekemelgető-táltos pap a Magyarságtudomány magisztere, a Magyarságismeret tanítója.


A péntek éjszakai körkapcsolás a világhálón, felemelő élmény volt. A dombóvári kórus mágnesként vonzott minket és azonnal velűk énekeltűk a népdalt, egyűtt voltunk, egységet alkottunk.
„Mi az egység? Ha mindannyian egyet akarunk. Ha mindannyian másképp is akarjuk azt az egyet, már akkor is egység az. A kűlönböző felfogás vitát virágzik, s a vita felismerések és tisztázások gyűmölcsét érleli. Csak jóindulat kell hozzá és megértés egymás irányában. Tudni és megérteni azt, hogy az is jót akar, aki másképp akarja a jót, mint én." (Wass Albert)
Nagyistván Gábor felolvasta Wass Albert: Te és a világ című könyv teljes tartalmát.
A felolvasó és érdeklődő közönség - 20-30 fő - folyamatos forgásban volt jelen. Többen csak pár órára tértek haza aludni, volt, aki másik helyiségben pihent le rövid időre. Éjszaka kevesebb volt az érdeklődő, de megszakítás nélkűl zajlott az olvasás, versmondás. Szombaton (19-én) délelőtt, friss hallgatók és felolvasók vették át a stafétabotot.


12.00 órától Simó József a Czegei Wass Albert Alapítvány magyarországi képviselő előadását hallgattuk Wass Albertről, az Erdők könyvéről, Wass Albertről és Wass Albert: Veletek maradok című versét (Simó József fodításában). Délután megszaporodott közönség előtt zajlott az irodalmi esemény.


17.30 órától Szakács Gábor rovásírás - szakértő, zeneszerző, énekes színvonalas műsorára, telt-ház volt. Előadásában meghallgattuk, Szőke István Atilla: Az égi jel, Wass Albert: A láthatatlan lobogóHontalanság hitvallásaBefejezetlen versEgyedűl a világ ellen.
Miamiban élő Lukácsi Éva Wass Albert hagyaték gondozója, Wass Albertre emlékezűnk 2011 cikkének felolvasásával zártuk a Wass Albert és más írók 25 órás maratonfelolvasást 2011. február 19. 19.00 órakor énekeltük a Boldogasszony anyánk, egyházi dalt.


A 25 órában, 45 helyszinen, több ezer olvasó, irodalomszerető vett részt az összefogásban.
Kortól és nemtől fűggetlenűl, mélyen érintette az író munkássága, az űzenete a magyarságtudatról, a felolvasókat is, nyelték a könnyeiket, elcsukló hangon.
A felolvasás mélységes élményét nem lehet leírni, a személyes jelenléttel lehet átélni. Az előadók asztalán még a gyertya is mozdulatlanul égett, minden figyelműnket szabadon engedve a versek, novellák, regények, mesék és az énekek, dalok hallgatására.

Bartha Kata
wassalbert.eu

Wass Albert a trianoni magyarság nagy nemzedékének nagy személyisége,
nagy idők koronatanúja
- az Erdélyi Világszövetség volt Társelnöke -
Írói, költői munkásságának minden értéke a Magyar Örökség része.

free counters
 
 
 
Design:  © - Szerkesztő:  © - 2007 - 2020.  Minden jog fenntartva !