Wass Albert erdélyi magyar író és költő
  • Wass Albert Emlékoldal
  • A Bűkk csodálatos világa
  • A mozgás élet
"Vándor Székely hazatalál"
      © 2020. február 28., Péntek: Ákos, Bátor névnapja.
  Nőnap - március 8.
Szobrok - Emlékművek Wass Albert - Albi Wass Albert - Linkpark linkgyűjtemény Wass Albert és a világ
Free counters
Google
 
"...egy összekuszált világ emberiségének lelkiismerete vagyok."
Albert Wass de Czege (1979)
Katonai igazolvány képWass Albert szerepe a II. világháborúban: hűséges magyar, honvédő, semmiképpen nem fasiszta
vagy antiszemita

Czegei Wass Huba, Hawthorne, Florida, USA, 2012 június


Hogy létezik, hogy valaki Erdély elnyomott és száműzött kisebbségének szószólóját fasisztának és antiszemitának látja, holott ezt a feltevést egy szemernyi hiteles bizonyíték  sem támasztja alá? A tények és bizonyságok 1936-tól kezdve a II. világháború végéig,  azaz 1945 áprilisáig,  egy hű magyar emberről szólnak – aki hitt az erdélyi népek egyenlő jogaiban – és egy tiszteletre méltó katonáról, aki a hazáját  védte, és aki egyáltalán nem volt sem fasiszta sem antiszemita.  A vizsgált időben megjelent írásai főként a kisemberek szenvedését  mutatják be, melyet  a hatalommal visszaélők kegyetlenségei okoztak.  Tettei pedig arról szólnak, hogy hajlandó volt feladni a civil élet biztonságát, hogy a fronton védje hazáját az idegen  támadások ellen.  Konkrétan: éppen a fasiszta törekvések ellen, és éppen az erdélyi magyar zsidóság védelmében vette ki a részét – a hiteles bizonyságok szerint.

 Az 1930-as években Wass Albert annak az írói csoportnak volt a tagja, mely gyakran publikált az Erdélyi Helikon nevű folyóiratban.  A Helikon szerkesztője, Abáfay Gusztáv úgy nyilatkozott, hogy Wass Albert azonosult a folyóirat profiljával – a hagyományos transsylvanizmus eszméjével –, mely az erdélyi írók e csoportját jellemezte: a nyitottság és befogadó lelkület.  Abáfay szerkesztőt idézve: “Ez az új írói nemzedék kisebbségi sorsban pácolt realizmusából kiinduló józan, fegyelmezett szellemisége segít művészi eszközökkel megteremteni egy új világot, melyben a szellem a lélek  szolgálatában áll . . . Ez a fiatal írói nemzedék a kisebbségi helyzet fokozott erkölcsi felelősségének a tudatában úgy érzi, hogy írása népe iránti hű szolgálat.” (Abáfay G: Erdély új írói, 1937, 173-174. Idézi Balázs Balázs: “Wass Albert első pályaszakaszának elbeszélései” Confessio, vol. 27, Budapest: 2003. december, 52.)

Az író gyakran megfordult a kolozsvári értelmiségiek társaságában, mely művészekből, tudósokból, írókból és értelmiségiekből állt, kik közül sokan zsidók voltak.  A világhírű orvos, immunológus, Dr. Óváry Zoltán, Wass Albert iskolatársa így emlékezik erre a “Memoir Suveniers: Around the World in Ninety Years”  (90 év a világban) című életrajzi írásában: „Anyám szalonja a kolozsvári házunkban nyitva volt mindenki számára.  A látogatóktól senki nem kérdezte meg, hogy mi a vallási hátterük. Sokkal később, a harmincas években tudtam meg, hogy a vendégek fele zsidó volt vagy zsidó származású.”  Dr. Óváry szerint Wass Albert barátságban maradt a háború alatt is azokkal a zsidó értelmiségiekkel, akikkel az összejövetelek során találkozott. (Dr Óváry levele a cikk szerzőjéhez, 2003 június 16.)

Wass Albert már 1936-ban nyíltan kiállt a Romániában alattomosan terjeszkedő  nácizmus ellen,  csatlakozva kortárs román és zsidó írókhoz. Egy kétnyelvű (román-magyar) kiadványban, a Cot La Cot (Vállvetve,) című
1 / 8   Következő   

Wass Albert a trianoni magyarság nagy nemzedékének nagy személyisége,
nagy idők koronatanúja
- az Erdélyi Világszövetség volt Társelnöke -
Írói, költői munkásságának minden értéke a Magyar Örökség része.

free counters
 
 
 
Design:  © - Szerkesztő:  © - 2007 - 2020.  Minden jog fenntartva !